Volby do Evropského parlamentu - radost či zklamání?

Naše historicky druhé eurovolby skončily v sobotu večer, s volební účastí necelých 30%

Jak známo, volby vyhrála ODS a obhájila všech devět mandátů. V případě ČSSD se nedá mluvit o prohře, neboť si o pět křesel polepšila. Výstižnější je termín "neprohra", což je v případě buranství předsedy strany a stupidní kampani docela úspěch.

V pátek 29.5. jsem si v televizi pustil pásmo předvolebních spotů politických stran (jako kulisu samozřejmě, nejsem masochista). Spoty většiny menších stran vynikaly větší či menší nápaditostí, i spoty ojedinělých kandidátů byly nezřídka originální a vtipné. A všechny přinášely určitý program, návrhy řešení problémů, zkvalitnění práce europarlamentu atd.( i když o uskutečnitelnosti by se dalo často polemizovat).

Pak mě zaujal spot, který mě přinutil usednout k televizi. Pomyslel jsem si, že tentokrát se to ODS pořádně nepovedlo. "Který vůl jim tohle natočil" říkal jsem si. Jaké bylo moje překvapení na konci spotu, kdy vyšlo najevo, že je to volební "trhák" ČSSD!

Neuvěřitelná trapnost. Nejsilnější opoziční strana nepředložila takřka žádný program a celou předvolební kampaň založila na "strašení", katastrofických vizích, očerňování a házení špíny na ODS. Stejně tak působilo vystupování Jiřího Paroubka v médiích a na veřejnosti. Tento, slovy Jana Zahradila "zduřelý papaláš", si svým chováním a vystupováním vykoledoval značný odpor mladší části populace, který vygradoval vaječnými útoky. Místo sebereflexe a změny vystupování Paroubek opět obvinil ODS, partaj, která je podle ČSSD odpovědná i za erupce na Slunci... Přesto strana získala více než půl milionu hlasů.

KSČM dva mandáty ztratila. Popravdě řečeno, nechápu co pohledává v Evropském parlamentu. Komunisté, kteří rozdělili Evropu železnou oponou a republiku obehnali ostnatým drátem chtějí měnit Evropskou unii..? Stížnost předsedy KSČM na vysílání dokumentu o procesu s Miladou Horákovou před volbami jen dokresluje neuvěřitelnou drzost někdejšího udavače.

Zelených je mi upřímně líto. V době, kdy strany Zelených v západní Evropě zažívají vzestup a podílejí se na národních vládách, se česká Strana zelených zmítá vnitřními (a často malichernými) problémy, které ji dovedly až k sebedestrukci. Zda se strana dostane po podzimních volbách do Parlamentu ČR je ve hvězdách, politologové jsou skeptičtí.

KDU - ČSL nic nezískala ale ani neztratila. Po Čunkových aférách docela potěšující fakt.

Tlustého a Schwippelova Libertas.cz, halasně zakládaná s podporou euroskeptiků i prezidenta, a s tváří Vladimíra Železného se propadla dokonce až za extremistickou Dělnickou stranu. O mnoho lépe nedopadlo euroskeptické hnutí Libertas ani jinde v Evropě. Samotný zakladatel a iniciátor Libertasu, irský podnikatel Declan Ganley, se dočkal velkého zklamání. Nepodařilo se mu dostat do Evropského parlamentu.

Tím výběr končí. Evropský parlament není úplně zbytečná instituce, jak si dvě třetiny lidí myslí. Dokáže prosadit spoustu dobrých věcí, ale na druhou stranu vymyslet i spoustu nesmyslů a pitomostí. Záleží na nás, koho si tam zvolíme. Myslím si, že nikomu neublíží těch, ani ne deset minut, strávených ve volební místnosti, což ostatně platí u všech voleb, ne jen těch evropských.

 

Autor: Ladislav Matějka | úterý 9.6.2009 22:08 | karma článku: 15,22 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Ladislav Matějka

Causa glorifikace vrahů

15.8.2010 v 18:16 | Karma: 20,17

Ladislav Matějka

Zemanův podivný comeback

30.1.2010 v 19:10 | Karma: 33,70

Ladislav Matějka

Žijeme v nejlepší době? Ano

30.11.2009 v 6:00 | Karma: 14,74

Ladislav Matějka

Několik vět r. 2009

22.8.2009 v 19:15 | Karma: 15,99

Ladislav Matějka

Trampské narozeniny

12.6.2009 v 7:00 | Karma: 17,13

Ladislav Matějka

Dějiny podle KSČM? To snad ne!

22.2.2009 v 13:16 | Karma: 30,86
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Cestování, cykloturistika, tramping, příroda, krajina a tak vůbec. A samozřejmě fotografování toho všeho...
Fotografický magazín