Velikonoční cesta k lomům Amerika

Počasí o velikonočních svátcích se nezvykle vydařilo, a moji synci se nechali slyšet, že by chtěli vidět lomy Amerika, takže nebylo co řešit.. Jarní příroda v krasu je nádherná, náladu mi ovšem trochu zkazily davy lidí u všech tří lomů. Zato mě příjemně překvapil židovský hřbitov v Mořině, který jako by zázrakem unikl devastaci, tolik typické pro většinu těchto hřbitovů v Čechách..

Na okraji Velké AmerikyLadislav Matějka

Do Karlštejna jsme přijeli ráno před desátou. Na obloze nebyl jediný mráček a bylo příjemně teplo.. Zanedlouho projel Karlštejnem parní vlak na Křivoklát. Vyfotografovat jsem ho ale nestihl, navíc jsem stál u šraněk a proti slunci.. Tak jsme vyrazili dál, do karlštejnského podhradí.

Spousty krámků se suvenýry, sklem, veteší a jiným zbožím lemují hlavní ulici pod hradem. Většina prodejců (ne-li všichni) mají ruský přízvuk, což jednomu z nejvýznamějších symbolů české země nedělá zrovna nejlepší reklamu...

Opustili jsme tedy Karlštejn a vyrazili směr Mořina.

Do Mořiny je to odsud pár kilometrů táhlým stoupáním.


Historie obce Mořina sahá do doby Karla IV., který ves daroval v roce 1338 Emauzkému klášteru v Praze. Samostatný "Vladyčí dvůr" vlastnil od roku 1359 malíř Karla IV. - M. Wurmser a po něm Jetřich Pražský.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Významnou historickou památkou obce Mořina je kostel sv. Stanislava, který byl postaven v roce 1353 na místě slovanského pohřebiště "Moráně".

Další historickou památkou je židovský hřbitov, který byl po roce 1990 pietně upraven (židovská syngoga na Mořině byla po svém zrušení ve 20-tých letech minulého století upravena na sokolovnu, která již v současné době neexistuje, protože jí vlastní soukromá osoba, která ji využívá k jiným účelům)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..a už jsme u vyhlídky lomu Velká Amerika..

Legendární lom Velká Amerika.

Pokračujeme dále, k lomu Mexiko, zvanému též Trestanecký..

Stal se symbolem krutosti a nelidskosti komunistického režimu..

Kolem dvou tisíc převážně politických vězňů v něm trpělo v podmínkách, které si dnes dokáže málokdo představit. Téměř všichni z nich skončili po několika týdnech v něm strávených v pankrácké nemocnici..

Ti, kteří v něm museli strávit část svého života, mu však neřeknou jinak než Český Mauthausen. A ti, kteří přežili, se nyní rozhodli, že jako věčný apel na lidskou paměť a svědomí nechají u trestaneckého lomu vztyčit pomník. Je to dva metry vysoký, hrubě osekaný blok kamene, v jehož vrchní části je vysekán otvor ve tvaru mříže. Přes ní se mohou lidé dívat do lomu tak, jak ho viděli zdejší vězni. Autorem pomníku je sochař Petr Váňa.

Pokračujeme dále, k Malé Americe...

Romantická Malá Amerika

Dub, pamatující třicetiletou válku, zvaný dub sedmi bratří

Prameny:

http://www.lomy-amerika.cz/

http://www.morina.cz/

Více fotografií ZDE

Autor: Ladislav Matějka | čtvrtek 28.4.2011 19:35 | karma článku: 17,64 | přečteno: 2209x
  • Další články autora

Ladislav Matějka

Causa glorifikace vrahů

15.8.2010 v 18:16 | Karma: 20,17

Ladislav Matějka

Zemanův podivný comeback

30.1.2010 v 19:10 | Karma: 33,70

Ladislav Matějka

Žijeme v nejlepší době? Ano

30.11.2009 v 6:00 | Karma: 14,74

Ladislav Matějka

Několik vět r. 2009

22.8.2009 v 19:15 | Karma: 15,99

Ladislav Matějka

Trampské narozeniny

12.6.2009 v 7:00 | Karma: 17,13

Ladislav Matějka

Dějiny podle KSČM? To snad ne!

22.2.2009 v 13:16 | Karma: 30,86
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Cestování, cykloturistika, tramping, příroda, krajina a tak vůbec. A samozřejmě fotografování toho všeho...
Fotografický magazín