Chvála islámu aneb Alláh je veliký

5. 10. 2009 7:50:00
Islám je nejmladší avšak nejrozšířenější světové náboženství a sympatizuje s ním spousta lidí i u nás. Soňa Diartová mu věnuje většinu článků na svém blogu. Nic proti tomu, arabské země jsou okouzlující, ale...

I pro mě je Orient symbolem určité romantiky. Ovšem vzmáhající se islámský fundamentalismus a události posledního desetiletí odsunuly romantiku kamsi do nenávratna. A zdaleka ne za vše je odpovědný Západ, potažmo USA.

Paní Diartová nechala své srdce v arabských zemích, což zcela chápu. Její blog čtu velmi rád, ale s některými věcmi nesouhlasím, i když jsem, na rozdíl od ní, v těchto zemích nikdy nebyl, tudíž můj pohled na některé věci bude asi zkreslený. Kdysi pro mě islám představoval kraj mešit, mužů s vousy a turbanem, muezzinů svolávající k večerní motlitbě, zemi Pohádek tisíce a jedné noci... JAN28f15b_stanczak.jpg

Když dnes slyším slovo islám, vybaví se mi utrpení, krev, bolest. Na jedné straně korán a pět pilířů islámu (šaháda (vyznání víry), salát (rituální modlitba), zakát (almužna), saum (půst v Ramadánu) a hadždž (pouť do Mekky), které káží mír, lásku k bližnímu apod., na straně druhé teroristické útoky, zabíjení nevinných lidí, otřesné rituální popravy, výkon práva Šaría... dead-taliban.jpg

Zhruba před rokem v Somálsku islamisté ukamenovali ještě nedospělou(!) dívku obviněnou z cizoložství. Šlo prý o první takovou veřejnou popravu provedenou islámskými radikály po asi dvou letech.Přibližně třináctiletá dívka byla před očima stovek přihlížejících lidí ukamenována v jihosomálském přístavu Kismayo. Později vyšlo najevo, že dítě bylo znásilněno, přesto však soud rozhodl o tomto "trestu". Když se příbuzní odsouzené dívky k ní rozběhli, zahájili strážní palbu, při níž zahynulo jedno dítě."Zatímco jsme čekali, abychom zhlédli nelítostný akt kamenování, přivezli v autě dívku v zeleném závoji a černé masce," uvedl jeden z očitých svědků. "Řekli nám, že se trestu podvolila, ale slyšeli jsme, jak naříká, když jí násilím svazovali ruce a nohy. Její příbuzní se k ní rozběhli, ale islamisté začali střílet a zabili jedno dítě." stoning2-4906f2499a9b0.jpg

Afghánistán býval typickou zemí Orientu, zemí opia ale i nádherných orientálních koberců. Sotva však ustál invazi Sovětů, přišel Taliban a celou zemi uvrhl do temnot. Ženy se musely zahalit, ze stadionů se stala veřejná popraviště..

Palestina. Před pár lety pobouřila celý svět případem, kdy radikálové vyslali do Izraele mentálně retardovaného, šestnáctiletého chlapce, ověnčeného výbušninami. Matky posílají své děti na smrt ve jménu Alláha. islam4kids.jpg

Útočníci, kteří navedli letadla v r. 2001 na newyorská dvojčata byli prý utvrzováni v tom, že po své "hrdinné" smrti na ně v nebi čeká sedm panen... Ať budu jakkoliv věřící, muslim nebo křesťan, musí mi být jasné, že po této akci, při níž zemřelo asi 3000 nevinných lidí, se zákonitě musím dostat do pekla a čekat na mě bude sám Satan.

Ovšem článek, ve kterém paní Diartová píše o "neexistenci" íránské hrozby, ve kterém neopomněla obvinit USA a Izrael mě, mírně řečeno, namíchl. Nevím, jestli čte noviny nebo sleduje zpravodajství, ale íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyhrožuje neustále. Je sice pravda, že Írán má právo na civilní využití jaderné energie, proč však vyvíjí rakety Šahab? Írán informoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že má rozestavěné druhé zařízení na obohacování uranu. Oznámili to diplomaté ve Vídni, kde MAAE sídlí. Nečekané doznání Teheránu zaskočilo a vystrašilo nejen Západ, obavy vyjádřila i Moskva.

Íránský prezident popřel i masové vyvražďování Židů za 2. světové války. Holocaust je podle Mahmúda Ahmadínežáda „pohádkou, je zneužíván jako zástěrka pro zločiny proti lidstvu". Co si mám myslet o zemi, která má v čele takového člověka a která i v 21 století trestá ženy ranami holí?

Opět Palestina. Hnutí Hamas vystřeluje z pásma Gazy bez varování rakety do obydlených oblastí Izraele. Bez valného zájmu zbytku světa. Pokud však Izrael zahájí invazi, je z toho kravál v OSN. Izrael nemá právo se bránit? Vím, že okolnosti vzniku Státu Izrael jsou dost diskutabilní, ale jeho zánik po 61 letech je prakticky vyloučen a podpora tohoto úsilí některých antisemitských hnutí na Západě je stupidní. Židé byli a jsou díky svému náboženství nejvzdělanějšími lidmi (právě pro to asi pro totality a blbce nebezpeční) a na Blízkém východě vybudovali prosperující demokracii západního střihu. Sami Palestinci říkají, že zničit Izrael je sice jejich svatou povinností, ale na druhé straně přiznávají, že bez něj by "chcípli hlady". Ekonomický vliv Izraele v dané oblasti nelze přehlížet.

Válka v Iráku. Nedokážu posoudit, zda byla nutná či ne. Každopádně odstraněním Saddáma Husajna a jeho lidí Američané nic nezkazili. Pravda, Irák upadl do chaosu... Paní Diartová píše, že většina lidí byla spokojena se stavem před válkou. Když jsem viděl fotografie obětí chemického útoku na kurdskou vesnici, mučíren ve státních věznicích a jiných "specialit", tak nevím.

Odpůrci USA a jeho spojenců stále omílají své verze o tom, že za vším stojí zásoby ropy. Ale vždyť je přece jedno, od koho bude Západ ropu kupovat, jestli od Ahmadínežáda či nějaké jiné vlády. Pokud se jednou přijde na jiný způsob energie, který nahradí ropu, ekonomiky spousty těchto zemí se zhroutí.

Země Orientu byly celá desetiletí na okraji našeho zájmu. Až teroristické útoky Usámy bin Ládina a té jeho "svaté družiny" vyvolaly pozornost světa a odhalení celého toho středověkého bahna v některých zemích. Pokud jde o války, ať už lokální nebo celosvětovou proti terorismu, Západ si rozhodně nezačal. Jak uvádí jiný bloger, Zdeněk Müller ve svém článku, nejde o střet civilizací, ale díky globalizaci a rozmachu informačních technologií dochází ke střetu středověké mentality s mentalitou 21. století.

Autor: Ladislav Matějka | pondělí 5.10.2009 7:50 | karma článku: 33.78 | přečteno: 5117x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...