Ladislav Matějka

Konec radaru - vítězství českého lidu?

18. 09. 2009 10:30:00
Američané se rozhodli odstoupit od projektu protiraketové základny v Polsku a radaru v ČR. Podle českého tisku je zpráva provázena radostným hýkáním levicové opozice.

Hlavním, oficiálním důvodem je prý skutečnost, že vývoj íránských zbraní nepostupuje tak rychle, jak se zdálo před dvěma lety. Bude tedy Západ čekat? Ale to je věc Američanů, jak řekl Karel Schwarzenberg, je to jejich radar a záleží na nich, jak s ním naloží.

Česká levice oslavuje. Předpokládám, že J. Paroubek si již poblahopřál s V. Putinem a představitelé hnutí Ne základnám se spojili se svými přáteli z Hizballáhu...

Všude se psalo, že více než 90% obyvatel je proti radaru. Kde odpůrci brali tato čísla, když žádné oficiální referendum neproběhlo? Mě osobně se nikdy nikdo neptal.

Co dělali odpůrci z brdských obcí v době, kdy ve vojenském újezdu operovali Sověti? Když komunisté v r. 1952 vystěhovali a srovnali se zemí Padrť, Přední a Zadní Záběhlou, Kolvín a další vsi v Brdech? Nebylo by lepší podpořit malou základnu demokratické velmoci aby se tyto doby už nevrátily? Starosta obce Trokavec Jan Neoral tvrdil, že proti radaru je 99% obyvatel vesnice. Najednou se však ukazuje, že všechno je tak trochu jinak. Na okně místní sokolovny visí už zprofanovaný obrázek přeškrtnutého radaru. V poloprázdné hospodě, která je uvnitř, však starostovi nemohou přijít na jméno. "Starosta vesnici zabil," domnívá se štamgast Daniel Jeremiáš. Neoralovi klade za vinu, že vesnice s necelou stovkou obyvatel kvůli němu přišla o "radarové" peníze. "Nechápu také to, že místní, kteří jsou proti radaru, za peníze hlídají starou ruskou základnu u Míšova," rozčiluje se Jeremiáš. (Týden)

Já osobně jsem s umístěním radaru také nebyl zrovna nadšen, do Středních Brd jezdím na kole a považuji si toho, že díky armádě jde o jedno z mála míst s prakticky neporušenou přírodou. Tak trochu jsem počítal s tím, že si USA vyberou prostor na Libavé, kde ho dokonce i místní chtěli.

Nevím, co brdským odpůrcům vadilo více, jestli strach z případného ozáření, či fakt, že v Brdech bude vlát americká vlajka, která na většinu bývalých i současných komunistů působí jako červený hadr na býka. Sám starosta jednoho podbrdského městečka kdysi potvrdil, že spousta dnešních odpůrců za totality kšeftovala, a se sovětskými vojáky udržovala čilou družbu. Vzpomínám si i na jeden tv. dokument o obyvatelích brdské obce Zaječov z konce 60 let, kdy obec dokonce získala přezdívku "Brežněves". V Praze se odehrávalo peklo, umírali mladí lidé, ale v Zaječově se s okupanty uzavírala přátelství "na věčné časy". I po více než 40 letech ostuda jako hrom.. A najednou by měli přijít Američané, k nimž v nás byla pěstována nenávist? Pro spoustu těchto lidí věc nepředstavitelná.

Úsměvné i zarážející je i to, jak tito jedinci nešetří slovy jako okupace a vlastizrada. Označit 150 - 200člennou obsluhu radaru za okupaci může po našich zkušenostech se skutečnou okupací z let 1939 a 1968 opravdu asi jenom zaslepený blb. A zapojení se do protiraketové obrany Evropy (i USA) nazývat vlastizradou? Co jsme vlastně za národ? V roce 1968 jsme dostali přes hubu od Rusů, o rok později od vlastních. Zásah ČSLA v r.1969 proti vlastním lidem je označován jako největší bojová akce naší armády od 2. sv. války! Rovněž ostuda. Podle BIS na našem území operují ruské tajné služby jako za časů studené války. Rusové se netají s tím, že nás stále považují za svoji dočasně ztracenou gubernii. To nám nevadí? A co znamená "dočasně"? Písničkář, kreslíř a tramp Honza Vyčítal v rozhovoru pro časopis Týden řekl: "Jakmile by tady spočinula jednou noha amerického vojáka, tak bych si byl jistý, že už se v noci neprobudím a pod okny mi nepojedou sovětské tanky." Samozřejmě, že byl v diskuzi ověnčen peprnými nadávkami, ale já s ním bez výhrad souhlasím.

Existence americké vojenské základny by šance Rusů i některých komunistů na obnovení starých pořádků spolehlivě anulovala. Proč by jinak ruská administrativa tak hlasitě řvala, když všichni věděli, že radar a deset raket v Polsku, navíc s prázdnými hlavicemi nemůže tuto velmoc ani v nejmenším ohrozit? Měli jsme šanci definitivně se vyvléci ze sféry ruského i bolševického vlivu, kam se někteří politici opět snaží naši zemi dostat. Bohužel...

Včerejší rozhodnutí Baraka Obamy je vítězstvím především Jiřího Paroubka, V. Filipa, J. Májíčka, ruských tajných služeb, současných i bývalých komunistů a všech těch, kterým dosud leží v žaludku Listopad 1989, ale rozhodně ne českého lidu.

Vím, že za tenhle článek mi různí "kaktusáci" v diskuzi "vypláchnou žaludek", ale na téhle době je mj. skvělé i to, že můžu bez obav veřejně vyslovit svůj názor, podepsat se pod něj, i připojit fotografii. Doufám, že to tak zůstane i nadále.

Autor: Ladislav Matějka | karma: 37.26 | přečteno: 2315 ×
Poslední články autora