Trampské narozeniny

Dostal jsem pozvánku na na narozeniny jednoho  starého trampa. No, starého... Když jsem se v březnu roku 1968 narodil, bylo Bobovi 29 let a já o trampingu věděl kulový..

 

Pojem tramp pochází z angličtiny a používal se v Americe jako označení pro tuláka, nebo sezónního dělníka, často člověka nerespektujícího všeobecně vžité konvence okolní společnosti, či osobu pohybující se na okraji společnosti a vyhýbající se vžitým společenským uzancím a povinnostem. Běžně šlo o osobu bezprávnou a bez majetku či společenského postavení.

Tramping je výrazně společenský fenomén, typický a charakteristický pro české a slovenské městské a průmyslové aglomerace, po vzniku samostatného Československa. Označuje neorganizované hnutí jehož jádrem jsou převážně teenageři. Tramping jako hnutí jim umožňuje realizovat své představy o životě a klasické touhy mladých lidí po romantice, dobrodružství, vztazích založených na přátelství a vzájemné důvěře malých skupin, a na jednoduchém, sprozumitelném a přírodním způsobu života, který si mohou dospívající teenageři, jinak svazovaní konvencemi urbanitní společnosti, vytvářet podle svých představ.

První trampové bývali obvykle lidé pocházející z chudších sociálních vrstev a nezaměstnaní, kterým tento způsob života společensky vyhovoval. Později, když se hnutí zpopularizovalo v širších vrstvách české společnosti se k trampům řadili i teenageři ze středních vrstev, módně i vyšších společenských vrstev, tzv. "astracháni".

První čeští trempové byli starší skauti (roveři), kterým přestal vyhovovat pevný řád skautské organizace, ale měli vztah k přírodě a romantice. Bylo to v letech první světové války. Název tramp se tehdy ještě nepoužíval, říkalo se jim divocí skauti.

Trempové postupně objevovali tehdy ještě neosídlenou přírodu zejména v jižním okolí Prahy, především v povodí řek Vltavy a Sázavy, později i v povodí řeky Berounky či v hlubokých lesích na Brdech či na jejich lesnatém předhůří, na Hřebenech. Tramping se ovšem posléze rozšířil v menší či větší míře do všech koutů bývalého Československa. V povodí Vltavy a Sázavy pak také vznikly první osady, po vzoru osad při osídlování Západu. Tolik Wikipedie...

Nevím, kam zařadit Boba a spol. Každopádně jsou to lidé, jimž příroda, táboření, kamarádství a jiné atributy trampingu nejsou cizí.

Bohouš "Bob" Köstel se narodil 11. 4. 1939, tudíž slavil sedmdesátku. Toho večera se v jedné rokycanské zahradě, poblíž hromadného hrobu vojínů decimovaného Madlonova pluku uskutečnil oheń na oslavu Bobových narozenin..

Bob na svůj věk překypoval zdravím...

..sešla se rozmanitá společnost..

..Houser byl, jako vždy, dobře naladěn..

..Bob si zahrál na harmoniku..

Kapela byla se vším všudy a stálo to za to..!

..Siky..

Housle a baskytara..

Pepa a Pepa..

Luboš "Roura" Vaník a jeho žena Irena. Ireně Gambrinus chutnal...

Irena...

Petr "Švejk" Svejkovský. Celý večer hrál na kytaru, na zábavu moc času nezbylo...

Nakonec dárek Bobovi od Roury - nádherná olejomalba na kůži

Přestože byl začátek dubna, počasí se vyvedlo a bylo nádherně. Tak zas někdy příště...

Foto: Petr Svejkovský

Autor: Ladislav Matějka | pátek 12.6.2009 7:00 | karma článku: 17,13 | přečteno: 1810x
  • Další články autora

Ladislav Matějka

Causa glorifikace vrahů

15.8.2010 v 18:16 | Karma: 20,17

Ladislav Matějka

Zemanův podivný comeback

30.1.2010 v 19:10 | Karma: 33,70

Ladislav Matějka

Žijeme v nejlepší době? Ano

30.11.2009 v 6:00 | Karma: 14,74

Ladislav Matějka

Několik vět r. 2009

22.8.2009 v 19:15 | Karma: 15,99

Ladislav Matějka

Dějiny podle KSČM? To snad ne!

22.2.2009 v 13:16 | Karma: 30,86
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Cestování, cykloturistika, tramping, příroda, krajina a tak vůbec. A samozřejmě fotografování toho všeho...
Fotografický magazín