Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo vyvede zemi z krize? Samozřejmě, komunisté!

Asi si budete myslet, že jsem se zbláznil, ale po přečtení Haló novin bych málem nabyl dojmu, že ráj na Zemi je na dosah..

Podle těchto novin by účast KSČM ve vládě, 20 let od listopadu 1989, nevadila 45 procentům Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CVVM. Zákaz komunistické strany si přeje necelá třetina občanů, tři pětiny oslovených si naopak myslí, že by strana být zrušena neměla.

Včera jsem se vracel vlakem domů a celou cestu civěl na plakát, který mě ujišťoval, že práce a sociální jistoty jsou "požadavky které splníme". Jak, o tom už nikde ani zmínka. Jako hlavní body bylo navýšení důchodů na 10 000 Kč, zrušení DPH na potraviny a poplatků ve zdravotnictví. Tomu všemu vévodila fotografie vysmátých penzistů.

Ekonomii rozumím jenom laicky, vzdělání v tomto oboru nemám. Ani nejsem starý, do důchodu mi v současnosti chybí 24 let. Ale je mi jasné, že tohle je absolutně neuskutečnitelné. Staří lidé bývají prý moudří. Proč si z nich tedy KSČM dělá legraci?

    • Stop školnému na státních vysokých školách, prospěchová stipendia (až 5000 Kč/měs.)
    • Právo na první zaměstnání, daňové zvýhodnění pro podnikatele přijímající absolventy
    • Státem dotované půjčky pro mladé rodiny na bydlení
    • Rodičovský příspěvek ve výši 14 000 Kč nejméně do tří let věku dítěte
    • Podpora služeb pro rodiny, děti a mládež
    • Minimální mzda postupně zvýšená až na 14 000 Kč
    • Státní příspěvek na tvorbu nových pracovních míst
    • Přednostní vyplácení mezd zaměstnancům při konkurzu podniku

To je jen malá část volebního programu KSČM. Zní to hezky, jako pohádka, ale nikdo nevysvětlil, kdo to zaplatí. Že by tzv. třetí sazba daně, která by tvrdě dopadla na "zbohatlíky a kariéristy", jak je nazval Vojtěch Filip? Jenže tolik jich v ČR zase není, aby tohle zaplatili...

Ještě mi ani nikdo nevysvětlil, proč byla naše země v roce 1989 oproti sousedním zemím tak zpustlá, šedivá a zaostalá, když nezaměstnanost neexistovala, práce byla povinná a plány se plnily na 120%. Zřejmě skrytý vliv západních imperialistů... Komunisté však tvrdí, že koncem osmdesátých let minulého století byla česká ekonomika i životní úroveň na poměrně dobré úrovni. Potvrdila to prý i mise Světové banky v roce 1990. Nezaměstnanost byla neznámým pojmem. Zdravotnictví, školství, důchodový systém byly na srovnatelné světové úrovni a byly všeobecně dostupné všem občanům. Za čtyřicet let socialismu nebyla ani jedna ekonomická krize, propad ekonomiky a životní úrovně. Při všech nedostatcích a chybách bylo období socialismu u nás v ekonomické a sociální oblasti nejúspěšnější za posledních sto let. Tak nevím, asi jsem 22 let žil někde jinde... Zapomněli soudruzi, že předlistopadový režim se zhroutil hlavně ekonomicky? Už Michail S. Gorbačov prohlásil někdy v r. 1985 - 86, že hospodářství SSSR a celého východního bloku stojí na hliněných nohou a je nutná přestavba celého hospodářského mechanismu. 

Komunisté deklarují, že jejich strana usiluje o demokratickou, samosprávnou a humanistickou alternativu k současnému systému. A že jsou jedinou stranou, kterou si tzv. elita této země či nadnárodní kapitál nedokázaly a nedokáží koupit. –  No jistě, když jsou jedinou parlamentní stranou v politické izolaci. O tom, jak to myslí vážně svědčí i nedávný skandál o možném praní špinavých peněz ve stranickém plátku... Plamenné řeči o demokracii a humanismu z komunistických úst zní jako kázání prostitutky o panenství.

Pokud ale otevřeme Haló noviny, pohádky i legrace jdou stranou a úsměv tuhne na rtech. Tolik nenávisti a žluči se jen tak nevidí. A samozřejmě demagogie. Na pováženou je třeba tento článek:

Pomluvy a nepravdy

Zaujaly mě články uveřejněné v časopise SPIEGEL pojednávající o činnosti pana Aloise Grebeníčka v době, kdy pracoval jako vyšetřovatel. Bylo uveřejněno, že špatně zacházel s vězni, dokonce je měl i týrat. V té době uveřejnil svůj kritický článek pan Josef Kalčík z Brtnice. Tato kritika se účelově odbývala v době, kdy syn pana Aloise Grebeníčka Miroslav byl zvolen předsedou KSČM, což mělo za účel poškodit nejen stranu, ale hlavně osobnost Miroslava Grebeníčka. Po zjištění svého omylu pan Josef Kalčík v relaci ČT v článku Na doraz vysvětlil, že byl mylně informován, a proto prohlašuje, že pan Alois Grebeníček se nedopustil žádného násilí, ani týrání pana Dr. Kluska, jak bylo uveřejněno. Podotýká, že se panu A. Grebeníčkovi osobně omluvil, že obvinění proti němu bylo lživé, úmyslné, aby poškodilo hlavně syna ve funkci předsedy Komunistické strany Čech a Moravy. Tak jak bylo vykonstruováno obvinění proti A. Grebeníčkovi v době volby jeho syna předsedou strany, tak opět dochází k pomluvám a lžím před volbami do parlamentu. Opět se vytahují nechutné věci, jen aby u občanů pomluvily stranu.

Nevím, co si o tom myslet. Co lidé, dnes už důchodci, kteří "prošli" rukama vyšetřovatele Grebeníčka, a nezávisle na sobě o tom vyprávěli? Chce mi snad někdo tvrdit, že jsou to lháři, kdežto všelijací estébáci a udavači, jichž je současná komunistická strana plná, mluví pravdu? Vypadá to, jako by si ten pan Kalčík prošel něčím nepříjemným.. Zato tahle báseň je úžasná:

Vidím rudě


Nemám rád v životě financí sílu
Z hamburgrů mastných zvedá se mi kotel
V rovnost lidí všech neztrácím víru
Svoje holky nerad zvu na hotel

Z vůdců uznávám jen Che Guevaru
Oblečen chodím do rudý barvy
Spisy Marxovy mě dostávaj do varu
Pití si nosím jen v plastový láhvi

Mám v životě jasno kudy chci jít
Osumačtyřicet je mý šťastný číslo
O světlý zítřky nechtěl bych přijít
Z globalizace tahá mě tříslo

Spojených států vlajku rád pálím
Boj za mír na Zemi je můj koníček
Na buržoazní přežitky ze zásady kálím
Můj tajnej guru je Míra Grebeníček

Pro chudý lidi udělám všechno
Bohatý floutky nemám ale v lásce
Ve volných chvílích si rád skočím techno
Na demonstracích se neskrývám v masce

Rathovy jde o lidi, Topolánek je šmíra,
Největší sociální cítení má Ransdorf Míla,
Znovu bych zavedl uliční výbory
Tahněte buržousti, táhněte na Bory

Jsem rebelem tělem i duší
Svěrací kazajka náramně mi sluší
Nejsem v tom sám, stojí za mnou davy
Zvůli navzdory zvedněme hlavy

Předpokládám, že autor nebyl při smyslech, leda snad pod vlivem nějaké drogy. Opsal jsem jí i s pravopisnými chybami.


Rovněž článek, vychvalující činnost Pohraniční stráže stojí za to. Nikde ani zmínka o zbytečných obětech, ať už civilních nebo z řad PS. Už jenom fakt, že PS bránila vlastním lidem ve svobodném pohybu a mnoho jich zcela zbytečně připravila o život by měl být argumentem pro odsouzení její činnosti, a ne ji obhajovat bláboly typu "mnoho civilních občanů za obětavé pomoci pohraničníků přineslo svůj občanský a vlastenecký podíl při ochraně čs. státních hranic, mnozí z nich přispívali i k řešení některých případů kriminality vyskytující se v příhraničním území, velmi rádi se zúčastňovali vzájemného společenského života s příslušníky Pohraniční stráže. A čeho si nesmírně vážili - bezpečí svého života, kde žili, pracovali a vychovávali své děti". Své jistě vědí i trampové, kteří se zatoulali na Tachovsko: jakmile se ukázali v hospodě, už se zvedlo pár místních aby zavolali na nejbližší rotu PS.. Díky politice KSČ a paranoidní ochraně západní hranice patří dodnes západočeské pohraničí k nejzuboženějším krajům naší vlasti. Oblasti byly často osídlovány "kádrově čistými" jedinci a podle toho také vypadá myšlení zdejších obyvatel. Stav některých obcí připomíná konec války, spousta vesnic zmizela úplně. O stavu architektonických památek, kostelů, zámečků apod. raději ani nemluvit..

Poslanec KSČM Zdeněk Maršíček má zase obavy z toho, že s postupem, jak se bude blížit výročí událostí v listopadu 1989, bude sílit snaha po skandalizaci minulého režimu a glorifikaci toho současného, že budeme svědky nenávistného antikomunismu. Prý ale to, "co vidíme v současné veřejnoprávní televizní tvorbě, nastoluje dvě závažné otázky, jak je možné za peníze daňových poplatníků vyrábět lživé a neprofesionální pořady, a také, kdo má větší podíl na překrucování historie: Komunisté, nebo současná veřejnoprávní média". Nemyslím si, že dokumenty o zločinech komunismu, vyprávění pamětníků, seriály "Zdivočelá země" apod. by byly lživé. Předseda KSČM si stěžoval na zveřejnění dokumentu o procesu s Miladou Horákovou. Kdo chce tedy překrucovat historii? A kdo může za ten nenávistný antikomunismus? Pravda, před Listopadem 89 nebyla nezaměstnanost a sociální jistoty byly na vysoké úrovni. Ale zvěrstva 50 let, znárodnění majetků, tresty dětí za někdejší společenské postavení rodičů, ruská okupace v r. 1968 - to se z paměti lidí jen tak nevymaže. I když KSČM tvrdí, že se od své minulosti distancovala, rozhodně tomu tak není. Stačí nahlédnout do Haló novin.

O "plodech antikomunismu" se rozepsal jiný soudruh:

Zásadní změnu ve směrování dalšího vývoje společnosti naznačil humanista Václav Havel heslem pravda a láska proti lži a nenávisti . Nikoho nenapadlo, že dramatik Havel zná spisovatelem Orwellem definovaný jazykový trik, že se pro název tradičního pojmu použije antonymum. Tak například válka se nazve mír, veselí znamená smutek, nepřítel přítele, totalita se nazve demokracií a tak podobně. Toto zacházení s pojmy je charakteristické pro média ovládaná globálními kapitalisty v postdemokratické společnosti. Aby tato finta fungovala, musí existovat nepřítel. Pro nacisty to byli Židé a plutokrati, pro kapitalisty socialistický blok, pro Američany po roce 1990 osa zla a po 11. záři 2001 světový terorismus. To na většinu naší společnosti nezabíralo, a tak vznikl antikomunismus - ideologie nenávisti a sobectví. Děti jsou od mateřské školky až po vysoké školy vychovávány k pohrdání tradičními hodnotami a k nenávisti vůči jejich zastáncům. Tato výchova a propaganda za dvacet roků potlačila kladné vlivy čtyřiceti roků socialistické výchovy a v mladé generaci vypěstovala vzdornost, domýšlivost a bezohlednost. Projevuje se to různě. Tu jako technopárty, jindy jako rostoucí brutalita mladých zločinců, jako chuligánství na sportovních stadionech či jako bezohledná jízda na silných motocyklech. Ztráta soudnosti způsobená antikomunismem postihuje, bohužel, i vzdělané lidi, což se projevilo například účastí vysokoškoláků při házení vajíček na pódium s politiky, ale také v politické naivitě vysokoškoláků činných ve straně Věci veřejné.

Zdá se, že globální oteplování a úbytek zdravých spermií českých mužů způsobil také antikomunismus... Haló noviny by měla číst větší část naší veřejnosti. Po přečtení několika takových pitomostí by preference komunistů musely zákonitě klesnout.

Současná politická situace nebyla a není příliš ideální. A ani nikdy nebude. Každá mince má svůj rub a líc, pečení holubi do huby nelétají nikde na světě a pravicové strany, na rozdíl od těch levicových to ani neslibují. Ovšem sliby komunistů a "výhrůžky" že to splní, nemůže brát vážně žádný soudný člověk.
Tahle země potřebuje fungující ekonomiku, zdravý trh, jednoduchý daňový systém a stabilní politické prostředí. Další levicové experimenty, zvláště v době hospodářské krize ji mohou pouze definitivně srazit na kolena.

Autor: Ladislav Matějka | sobota 10.10.2009 8:00 | karma článku: 25,63 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Ladislav Matějka

Velikonoční cesta k lomům Amerika

Počasí o velikonočních svátcích se nezvykle vydařilo, a moji synci se nechali slyšet, že by chtěli vidět lomy Amerika, takže nebylo co řešit.. Jarní příroda v krasu je nádherná, náladu mi ovšem trochu zkazily davy lidí u všech tří lomů. Zato mě příjemně překvapil židovský hřbitov v Mořině, který jako by zázrakem unikl devastaci, tolik typické pro většinu těchto hřbitovů v Čechách..

28.4.2011 v 19:35 | Karma: 17,64 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Matějka

Causa glorifikace vrahů

Nedávno měl v kinech premiéru nový český film Kajínek. Ohlasy byly všelijaké, mě zaujaly ty "negativní"

15.8.2010 v 18:16 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2150x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matějka

Hamernický den na vodním hamru Dobřív

Dobřív, malebná vesnička rozprostírající se na březích Padrťského potoka je dnes známá zejména díky vodnímu hamru, staré kovárně na vodní pohon z počátku 19. století. V sobotu 15.5.2010 se tu konal již 19. Hamernický den..

18.5.2010 v 19:12 | Karma: 14,66 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Matějka

Národní park Křivoklátsko - čeho se bojí prezident?

Snahy o vyhlášení nového národního parku už několik měsíců jitří vášně na Rakovnicku i v Praze. Svou polívčičku si nedávno přihřál i prezident Václav Klaus. Jsou však jeho obavy o svobodu lidí upřímné?

14.4.2010 v 6:52 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matějka

Zemanův podivný comeback

Expremiér a exšéf ČSSD Miloš Zeman, který patří vedle Václava Havla a Václava Klause mezi tři nejvýznamnější osobnosti naší polistopadové politické scény, vydržel v politickém důchodu takřka osm let. Jeho návrat však dostává opět kontroverzní nádech..

30.1.2010 v 19:10 | Karma: 33,70 | Přečteno: 4401x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Chvála islámu aneb odpověď na můj článek...

V říjnu loňského roku jsem na svém blogu publikoval článek o tom, jak vidím současnou problematiku islámu já. Hned na začátku jsem upozornil, že jsem v žádné islámské zemi nikdy nebyl, tudíž můj pohled může být zkreslený..

29.1.2010 v 18:42 | Karma: 20,08 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Osobní

Ladislav Matějka

Žijeme v nejlepší době? Ano

V den dvacátého výročí sametové revoluce vzbudil expremiér Topolánek na serveru iDnes nevoli, když prohlásil, že žijeme v nejlepší době, a jen ovce to vidí jinak..

30.11.2009 v 6:00 | Karma: 14,74 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Osobní

Ladislav Matějka

Podzimním údolím Kačáku do Svatého Jana pod Skalou

Kačák je v trampské hantýrce Loděnický potok, pramenící ve vrchovině Džbán, v nadmořské výšce 478 m na východním úbočí jejího stejnojmenného návrší (Džbán), asi 1 km jihozápadně od obce Kroučová. Poslední říjnovou neděli jsem se vypravil od jeho ústí do kouzelné vesničky Svatý Jan pod Skalou.

26.11.2009 v 2:40 | Karma: 17,41 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Matějka

Stručně o lidské slušnosti na internetu a chování vůbec

Slušnost - rozsáhlý pojem, který však vychází z jednoho velmi prostého pramene: podstatou téměř všech pravidel slušnosti je totiž stejný hlubší smysl: ohled a úcta, kterou vzdáváme bližním odstavujíce vlastní osobu do pozadí a očekávajíce, že budou s námi zacházet stejně..

11.10.2009 v 18:55 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Osobní

Ladislav Matějka

Chvála islámu aneb Alláh je veliký

Islám je nejmladší avšak nejrozšířenější světové náboženství a sympatizuje s ním spousta lidí i u nás. Soňa Diartová mu věnuje většinu článků na svém blogu. Nic proti tomu, arabské země jsou okouzlující, ale...

5.10.2009 v 7:50 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5117x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Konec radaru - vítězství českého lidu?

Američané se rozhodli odstoupit od projektu protiraketové základny v Polsku a radaru v ČR. Podle českého tisku je zpráva provázena radostným hýkáním levicové opozice.

18.9.2009 v 10:30 | Karma: 37,26 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Couvla ČSSD před případným vítězstvím?

O úterním nečekaném obratu nejsilnější opoziční strany toho zde bylo napsáno dost. Ale stejně...

17.9.2009 v 5:30 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1913x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Od hradu Bubnu k přehradě Hracholusky

Na zřícenině hradu Buben jsem byl naposled v říjnu 2001. Od té doby uplynulo ve Mži mnoho vody, hlavně v srpnu r. 2002...

15.9.2009 v 7:30 | Karma: 19,50 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Matějka

Šumavský kůrovec opět na scéně vrcholné politiky

Kolem Národního parku Šumava je opět živo. Postaral se o to jihočeský hejtman svým mediálním vystoupením. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat...

6.9.2009 v 7:00 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Několik vět r. 2009

Tento text mi přišel včera e-mailem, a zaujal mě natolik, že ačkoliv nejsem jeho autorem, rozhodl jsem se jej zveřejnit. Posuďte sami..

22.8.2009 v 19:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Matějka

Trampské narozeniny

Dostal jsem pozvánku na na narozeniny jednoho starého trampa. No, starého... Když jsem se v březnu roku 1968 narodil, bylo Bobovi 29 let a já o trampingu věděl kulový..

12.6.2009 v 7:00 | Karma: 17,13 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Matějka

Volby do Evropského parlamentu - radost či zklamání?

Naše historicky druhé eurovolby skončily v sobotu večer, s volební účastí necelých 30%

9.6.2009 v 22:08 | Karma: 15,22 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Rathova pomsta soudkyni - výraz absolutní blbosti

Hejtman David Rath zveřejnil jméno i kontakt na soudkyni, která zakázala hradit poplatky v lékárnách patřících Středočeskému kraji...

11.4.2009 v 11:10 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1872x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Máme vládu, jakou si zasloužíme? Spíše budeme mít..

Měli jsme vládu, která přes pár kopanců dokázala rozjet reformy a úspěšně se zhostila vedení Evropské unie. Měli...

26.3.2009 v 14:10 | Karma: 47,38 | Přečteno: 11082x | Diskuse| Politika

Ladislav Matějka

Dějiny podle KSČM? To snad ne!

Komunistka Marta Semelová, která obdivuje Klementa Gottwalda a tvrdí, že v politických procesech 50. let byli souzeni jen ti, kdo porušili zákon, je podepsaná pod výzvou komunistů, aby se dějepis ve školách učil jinak. Učitelé by měli popisovat i klady totalitního režimu. Naopak by neměli zvát do tříd politické vězně. Komunistům se nelíbí ani přednášky lidí z Ústavu pro studium totalitních režimů...

22.2.2009 v 13:16 | Karma: 30,86 | Přečteno: 1494x | Diskuse| Politika