Ladislav Matějka

Couvla ČSSD před případným vítězstvím?

17. 09. 2009 5:30:00
O úterním nečekaném obratu nejsilnější opoziční strany toho zde bylo napsáno dost. Ale stejně...

Není žádným tajemstvím, že se předseda ČSSD Jiří Paroubek nechává inspirovat nejrůznějšími průzkumy a bezmezně jim věří. Co na tom, že průzkumy jednotlivých agentur se dost liší. V poslední době však většina agentur předpovídala ve volbách vítězství právě ČSSD..

Březnové svržení Topolánkovy vlády odstartovalo politický chaos v zemi, komplikovaný navíc globální hospodářskou krizí, letními aférami politiků a naposled i stížností Miloše Melčáka Ústavnímu soudu. Melčákův krok, dle mého názoru rozhodně nebyl zapříčiněn obavou tohoto poslance z prznění Ústavy České republiky, nýbrž z čistě materiálních důvodů: podle volebních výsledků z r. 2006 měl brát poslanecký plat cca 61000 Kč přibližně do května roku 2010, proč by se ho měl vzdávat dobrovolně už nyní... Zvlášť když vyhlídky na jeho další působení v Poslanecké sněmovně jsou prakticky nulové.

ČSSD zřejmě pochopila, že vyhrát volby a převzít odpovědnost za zemi v době ekonomické krize, kdy hrozí rekordní schodek rozpočtu, pro ni znamená cestu do pekel. Navíc, pokud by chtěla prosadit většinu svých slibů, 13 důchody a podobné hovadiny, asi by jsme dopadli daleko hůř než Island.

Tohle vše musí J. Paroubek dobře vědět. I to, že je daleko lepší sedět v opozici bez jakékoli odpovědnosti a kritizovat vládu. Je zdatným populistou, tudíž asi dobře ví, čím by si pod sebou mohl podříznout větev. Trpí tak trochu narcismem, ale pokud čte blogy na tomto portálu (a nejen na tomto) a vzpomene si na letní vaječné palby na stranických mítincích, musí mu být jasné, že s jeho oblibou u veřejnosti to nebude tak horké.

ČSSD v předvolební kampani deklaruje, jaké má recepty na nezaměstnanost, jak sníží schodek rozpočtu, přitom navýší důchody, podpory a sociální dávky... Kdo tomu dneska může věřit, když je všeobecně známo, že ČSSD prohlubovala státní dluh i v době, kdy ekonomika země rostla závratným tempem..

Jediným jejím stálým návrhem jak pomoci státnímu hospodářství je razantní zvýšení daní pro bohaté, z někoho "stáhnout kůži". Bohatí leží levici obvzláště v žaludku, stále nenápadně podsouvá veřejnosti, že být bohatý je nemravnost. Je třeba si však uvědomit, že bohatí nejsou jen Pitrové, Krejčířové, Železní apod.

Pokud budeme brát bohaté podle příjmových tabulek ČSSD, budeme muset "stáhnout z kůže" i vědce, primáře, neurochirurgy i jiné špičkové lékaře, jejichž příjmy, ať jsou jakkoli vysoké, rozhodně nebudou nemravné... Nemravné jsou v současné době platy některých politiků, kteří místo odpovědné práce pro stát a plnění svých povinností uvrhli tuto zemi do vleklé politické krize a zesměšnili před světem.

Ať už parlamentní volby budou kdykoliv a dopadnou jakkoliv, doufejme, že si politici zachovají ještě zbytky soudnosti a nedotlačí tuto zemi k absolutnímu krachu.

Autor: Ladislav Matějka | karma: 34.95 | přečteno: 1913 ×
Poslední články autora